Vrei un randament anual garantat de 6%? Il poti obtine foarte usor!

banca-pentru-locuinte14 milioane de romani au economii sub 100000 euro la banca. Valoarea medie a acestor depozite este de doar 7500 lei. Dobanda medie anuala este 1-2% si este impozitata cu 16%, iar comisioanele ajung la 0,5% din suma medie din conturi. Asadar, bancile nu prea au modalitati reale de a ne convinge sa nu ne tinem banii acasa.

Bancile au incercat sa gaseasca tot felul de solutii de atragere a clientilor, de la bonificatii ridicole de 0,5% p.a. si pana la scutiri de comisioane. Personal, consider ca – in conditiile actuale de piata – daca nu obtin un randament de macar 6-7%, nu merita efortul unei investitii. In ultimul timp m-am gandit serios la un produs pe care l-am mai intalnit si anii trecuti si pe care am hotarat sa il incerc pe finalul acestui an. Este un produs cu dubla functie – economisire si creditare – accesibil la BCR si Raiffeisen Bank. Se numeste Banca Pentru Locuinte.

Marketingul functioneaza in felul urmator: exista doua parti ale produsului. Prima este cea de economisire, prin care poti depune pana la 4.500 lei in fiecare an, timp de 5 ani. Fiind legat de locuinte, statul iti da o prima de 25% in fiecare an, dar nu mai mult de 250 Euro. Banca mai vine si ea cu o dobanda de 1-1,5% p.a. In principiu, produsul este gandit sa dispui de el la scadenta, adica dupa minim 5 ani. Dupa perioada de economisire, poti folosi suma adunata pentru a obtine un credit imobiliar de o valoarea aproximativ egala cu cea a sumei economisite, la o dobanda de 4-4,5%.

Evident, exista cateva catch-uri… De exemplu, suma totala de care poti beneficia (adunand economisirea cu creditul) este de maxim 60.000 lei. Asadar, sub 15.000 Euro – asadar total insuficient daca vrei sa iti achizitionezi o casa. Poti insa sa faci ceva imbunatatiri unei proprietati pe care o detii deja – renovare, marirea spatiului, mobilare etc.

Cum functioneaza partea de economisire

Evident, nu posibilitatea de creditare m-a atras. Am facut o vizita la sucursalele celor doua banci, pentru mai multe detalii. In principiu, varianta ideala functioneaza daca depui 4.500 de lei in fiecare an, timp de 5 ani. Depunerea se poate face fie in transe lunare, fie toti banii odata, pana pe 31 decembrie in fiecare an. La cei 4.500 de lei depusi primesti o prima de 25% de la stat, respectiv 250 Euro. Suma se primeste doar pentru cei 4.500 de lei pe care ii depui in anul curent. Asadar, dupa 5 ani, vei primi de la stat 1.250 Euro. La acestia, se adauga o dobanda de 1% p.a.(BCR), respectiv 1,5% p.a. (Raiffeisen Bank), pentru intreg soldul contului.

Exista si cateva comisioane pe care le veti achita din soldul contului, pe durata contractului. Cel mai important este un comision de deschidere, in valoare de 1% din suma totala a contractului. Aici este si marea lovitura a bancii, pentru ca nu se refera doar la suma totala investita (22.500 lei) ci si la suma potential disponibila pentru creditare, chiar aca nu esti interesat sa accesezi ulterior un credit. Asadar, suma luata in calcul este de 55.000 – 60.000 lei (BCR), respectiv 53.600 lei (Raiffeisen Bank). Mai exista un comision anual de administrare, de 28-36 lei si veti mai plati si un comision pentru fiecare ordin de plata prin care virati sumele corespunzatoare in contul de economisire. Partea buna este ca nu veti avea nevoie de un cont curent deschis la una dintre cele doua banci decat atunci cand veti face prima plata. In rest, veti putea transfera sumele direct din contul curent pe care il folositi la oricare dintre bancile din Romania. Cei 4.500 lei ii puteti plati si defalcat, in 12 luni, dar si pe toti odata. Daca puteti, va recomand a doua varianta, realizata prin internet banking. Veti scuti sume semnificative de pe urma comisioanelor.

Mai jos, aveti un tabel comparativ cu caracteristicile produsului:

CaracteristiciBCRRaiffeisen Bank
suma economisita lunar375 lei461 lei
comision de deschiere 1%536 lei600 lei
comision anual de administrare36 lei28 lei
totalul depunerilor22.176 lei22.500 lei
totalul primelor de la stat5.719 lei5.670 lei
totalul dobanzii oferite de banca825 lei705 lei
suma totala acumulata28.700 lei28.875 lei
castig net6.544 lei6.375 lei
credit locativ (optional)25.300 lei29.650 lei
suma contractata53.600 lei60.000 lei

Din punctul meu de vedere, varianta Raiffeisen Bank este usor mai avantajoasa, daca esti interesat doar sa economisesti. Comisionul de deschidere mai mic iar dobanda bancii este putin mai mare. La calculele facute de mine, avem un randament anual al investitiei de 5,81% pentru produsul oferit de Raiffeisen, respectiv 5,66% – pentru oferta BCR. In plus, din ceea ce am vorbit cu cei de la Raiffeisen, am inteles ca, daca faci contractul pe final de an poti micsora, teoretic, timpul contractului cu aproximativ 6 luni. Astfel, din momentul in care intra ultima prima de la stat in cont – se pare prin luna aprilie -, poti solicita incheierea contractului. Dobanda bancii va fi platita pana in momentul in care veti solicita suma cuvenita conform contractului. Astfel, randamentul anual pentru produsul Raiffeisen ar creste la 6,32%.

Banca pentru Locuinte este disponibil si in variantele de economisire pe 7 si 10 ani, dar nu vi le recomand – randamentul este mai mic.

*** Later Edit ***

Ca urmare a deciziei Curtii de Conturi, care a considerat programul Prima Casa ca fiind o oferta mascata de economisire pe care Raiffeisen si BCR o ofera clientilor lor, produsul a fost momentan desfiintat. In prezent, cele doua banci au castigat procesul intentat Statului Roman in prima instanta. Litigiul se afla in prezent la Curtea de Apel si se asteapta un rezultat. Contractele care au ajuns la maturitate vor primi prima de la Stat de 25% fara a fi nevoie de documente semnificative. Clientii cu contracte in derulare vor beneficia de prima de la Stat in conditiile in care vor putea aduce documente justificative in termen de doi ani de la finalizarea economisirii.

Ce parere ai? Spune-le si prietenilor tai

Imparte aceasta informatie cu prietenii tai:

Aboneaza-te la Newsletter si primesti gratuit E-book-ul Cum sa investesti la Bursa!

* obligatoriu

Dezabonare  |  Actualizare date personale
Mircea Iliescu
Sunt pe:

8 thoughts on “Vrei un randament anual garantat de 6%? Il poti obtine foarte usor!

 1. Mai exista posibilitatea de a majora gratuit suma(cel putin la Raiffaisen este) la sfarsitul anului. Si tot la Raiffaisen ca acolo am si eu acest cont este si o reducere daca intri pe recomandare sau daca au ei o promotie atunci. Eu am aproape 50.000 suma contractata si am platit sub 200 de lei la deschidere.

  1. Ok, inseamna ca ai prins o oferta buna. Sa inteleg ca pe tine te intereseaza, la final, creditul pentru locuinte. La 50.000 suma contractata, eechivalent cu doua contracte…

 2. ce escroci sunt bancherii mai rau ca “cur^^^” banii in avans de 1%

  eu am facut contract pe timpuri la HVB Locuinte

  acum randamentul este mai mic.
  statul da o prima generoasa de 250 euro / de persoana la 1000 e depusi = 25%.

  dar banca sifoneaza randamentul dat prin lege

  rusine!!!

  dar e interesanta cautarea ta BVBESCU-le si tin sa te felicit!

  si eu caut diverse cai de investire.

  decat sa imi dea banca 1-2% pe an mai bine tin banii acasa sa ma uit la ei.

  succes! tinem legatura

  1. Well, nu stiu care erau conditiile atunci cand ai facut tu contract cu HVB. Recunosc, nu am incredere in banci, de aceea ma astept la orice. Dar, din discutiile pe care le-am avut cu consultantul de la Raiffeisen (am vorbit si la BCR, dar nu am fost multumit nici de conditiile oferite, nici de modul in care au pus problema), in mod normal ar trebui sa decurga totul ok. Chiar daca m-am cam enervat cand a trebuit sa platesc un comision maricel pentru ordinul de plata (12 lei) – avand in vedere ca, de fapt, transferul se face intre doua entitati din acelasi grup -, am apreciat faptul ca nu am fost obligat sa imi deschid cont curent la ei pe toata perioada contractului. Astfel am salvat 30 lei p.a. din comisioane.

   Acum, nu stiu cum functionezi tu, dar eu unul nu mi-as tine banii acasa sa ma uit la ei. As cauta solutii rezonabile pentru a-i spori. Nu de alta, dar gadeste-te la un mic amanunt: in fiecare an de tinut banii acasa, suma se micsoreaza cu valoarea inflatiei…

  1. Am citit si eu articolele la care te referi. Majoritatea problemelor pe care le expun sunt din cauza faptului ca, asa cum fac de obicei, oamenii nu s-au informat corect atunci cand au semnat. Trebuie sa intelegem clar: produsul cu pricina este unul optimizat PENTRU O PERIOADA DE 5 ANI. M-am interesat si eu, iar cei de la banca mi-au spus ca la finalul perioadei nu te intreaba nimeni de sanatate atunci cand primesti banii. Daca, insa, decizi sa ii scoti mai devreme (perioada minima dupa care se poate lichida contractul este de 18 luni), atunci trebuie sa faci dovada in termen de o luna cu chitante si facturi a faptului ca BANII DE LA STAT (nu si cei depusi de tine) sunt folositi in scop imobiliar.

   Sunt de acord cu faptul ca produsul contine o doza de “smecherie” din partea bancilor, in sensul ca s-a gasit aceasta formula de a include prima de la stat in randamentul final. Atentie, prima nu este considerata, contractual, dobanda, nu este impozabila si depinde de posibilitatile tale de a depune cei 1.000 de Euro in fiecare an! Totdata, trebuie sa recunosc ca cei de la Raiffeisen – unde am si semnat contractul – m-au informat asupra problemelor existente si, prin contract, specifica faptul ca in termen de maxim 6 luni de la terminarea de drept a acestuia, imi vor vira in cont toti banii, indiferent daca Statul plateste sau nu.

   Recunosc, initial am fost si eu incantat si mi s-a parut o super idee. Nu este nici pe departe. Este doar un produs care iti ofera randamente superioare pietei, dar care nu te va imbogati. Eu m-am folosit de Banca pentru Locuinte pentru a-mi diversifica portofoliul investitional si, cu ocazia aceasta, de a mai revigora randamentul unor economii care stateau, practic, degeaba in contul de economii.

   1. In momentul in care Curtea de Conturi a Romaniei considera ca sunt nereguli, eu nu le-as trata cu usuratatea cu care as trata o stire tv.
    E clar ca in agentii se fac abuzuri si in cazuri limitaa grozavii (vezi pensionari de 80 de ani, solicitari procura de la notar, solicitare specimen de semnatura legalizat la notar pentru titularul contului !!!).
    Ca vrem doar sa vedem partea roz a paharului si ca tie ca unuia foarte informat bancile doar asta i-au aratat-o…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

3 × one =