Banca Transilvania, Deutsche Bank, actiuni, bursa, investitii, portofoliu, tranzactionare, hedgingSigur, o intrebare usoara veti spune. Evident, ai iesit in minus! Si daca v-as spune ca ar trebui sa va mai ganditi?

Recunosc, in titlu v-am oferit doar o jumatate de adevar. Procentele sunt corecte. Ce nu v-am spus este ca suma investita de mine in actiuni la Deutsche Bank (DBK) erau in procent de x% din totalul portofoliului, in timp ce suma afenta actiunilor Banca Transilvania (TLV), era de 4 ori mai mare!

Acum, ce rezultat credeti ca are problema noastra?
Practic, pierderea mea pe DBK este de 1%, in timp ce castigul de pe TLV ramane la 1,63%.

Am folosit un mic truc, pentru a va arata care sunt avantajele unui portofoliu diversificat. Practic, eu am avut un emitent solid dar cu probleme financiare serioase (Deutsche Bank), unde am investit o suma rezonabila in scop de “specula”, pe care l-am contrabalansat cu un emitent solid dar predictibil (Banca Transilvania), unde am investit o suma importanta, in urmarirea unui randament superior.

Daca vreti, poate fi considerat un mod de a face hedging cu emitentii din portofoliu. Mecanismul este urmatorul: avem o piata calma, ceea ce ne ajuta mult in astfel de situatii. Investim in actiunile unei companii solide, despre care stim ca, in mod traditional, genereaza un profit anual important si constant, respectiv un randament generos al dividendului (in cazul nostru, distribuire de actiuni gratuite – ceea ce este cam acelasi lucru). In contraparte, cumparam, de o suma semnificativ mai mica, actiuni ale unui emitent care au atins recent minime multianuale si a intampinat unele probleme generate de economie / mersul pietii sau al sectorului in care activeaza. Daca ne-am facut calculele corect, emitentul cu grad mai mare de risc va performa si, in functie de strategia aleasa, putem decide sa ne crestem sau nu expunerea pe el. De cealalta parte, emitentul predictibil isi va face treaba si, cel mai probabil, va aduce un randament bun al investitiei.

In cazul in care amandoua companiile urmeaza cursul gandit de noi, avem de doua ori mai multe motive sa ne bucuram. In cazul in care emitentul riscant nu intoarce trendul major si continua scaderile, vindem actiunile acestuia si incasam o mica pierdere, care va fi mai mult ca sigur acoperita din cresterea pretului pentru celalalt emitent.

Ce am facut:

Un astfel de exemplu, este tranzactia mea TLV – DBK. Am cumparat TLV la 2,32 lei (si trebuie sa recunosc ca am intrat in piata putin cam tarziu) si DBK la 74,40 lei. Pe aceasta din urma, am vadut-o si cumparat-o ulterior in etape succesive, renuntand la ultimele actiuni in momentul in care au reaparut stirile proaste, legate de faptul ca Deutsche Bank va termina anul cu profit 0. Seria de operatiuni mi-a adus un profit infim. Ceea ce am castigat insa din aceasta tranzactie a fost faptul ca m-am familiarizat cu Deutsche Bank, cu felul in care evolueaza tranzactiile si cu o noua companie care merita urmarita pentru incercari ulterioare de a obtine profit.

De cealalta parte, achizitia TLV mi-a adus un profit semnificativ. Dupa o alta serie de tranzactii – una de vanzare partiala, pentru a incasa o parte din profit – si mai multe de cumparare, pentru consolidarea randamentului anticipat, profitul potential generat de actiunile detinute la TLV este, in acest moment, substantial.

Practic, decizia de a elimina pentru moment actiunile DBK din portofoliu a fost luata deoarece consider ca exista sanse importante sa pot intra din nou la cumparare la preturi mult mai bune. In conditiile date, as fi putut sa pastrez actiunile DBK, pierderea pe care mi-as fi putut-o asuma fiind substantiala, in acest moment. As fi putut lua si decizia de a nu vinde si sa continui sa acumulez DBK odata ce consider ca bottom-ul a fost atins, insa nu am vazut rostul acestui tip de scenariu.

Se putea si mai bine

Un alt exemplu, de aceasta data mult mai lucrativ, este cel al actiunilor Vallourec, listate la Paris. Compania este un emitent din domeniul metalurigiei, lider mondial pe piata de infrastructura de transport pentru companiile de petrol si gaze. Vallourec (VK.PA) a avut probleme mari din cauza scaderii abrupte a crizei preturilor materiilor prime si, de la 100 Euro pentru o actiune (inainte de criza din 2008), a ajuns sa valoreze mai putin de 4 Euro. La momentul in care am aflat eu de existenta Vallourec (luati in calcul ca momentan tranzactiile mele sunt facute exclusiv la Bursa de Valori Bucuresti), cotatia actiunilor companiei era la 4 Euro, dupa o prabusire de 90% in doi ani si jumatate. Acum, e clar ca Vallourec, lider mondial in domeniul in care activeaza, nu ar avea cum sa sa piarda atat de mult din valoare decat in situatii extreme. Asadar, Vallourec era mult subevaluata.

Ce s-a intamplat?
In doar o luna, pretul actiunilor companiei franceze a “zburat”, si cu ajutorul statului francez, dar si al raliului pe petrol, de la 4 la peste 7 Euro. Din pacate insa, Vallourec nu se regaseste printre companiile care pot fi tranzactionate la Bucuresti pe segmentul ATS, astfel ca, pentru mine, a fost o oportunitate ratata.

In concluzie
Daca abordam aceasta tehnica in conditii normale de tranzactionare, evitand perioadele in care piata se corecteaza pe toate fronturile sau momentele de volatilitate crescuta, sansele sunt foarte bune ca tranzactiile noastre sa se incheie cu profit.

Atentie, insa:
Inainte de a lua decizia sa investiti intr-o companie, analizati foarte atent datele financiare ale acesteia si vedeti ce va spune analiza tehnica!

Tu ce parere ai? Spune-le si prietenilor tai

Imparte aceasta informatie cu prietenii tai:

Aboneaza-te la Newsletter si primesti gratuit E-book-ul Cum sa investesti la Bursa!

* obligatoriu

Dezabonare  |  Actualizare date personale
Sunt pe:

Mircea Iliescu

Investitor at Bursa de Valori Bucuresti
Investesc la Bursa din 2010. Din 2013 fac blogging@BVBescu.ro, unde povestesc despre greselile pe care le-am facut, strategiile pe care le-am testat si viziunea mea despre evolutia viitoare a Bursei. Promovez literatura si educatia copiilor si sunt pasionat de filatelie. Impreuna cu jumatatea mea mai buna, prestez servicii de web&social admin, webdesign, si SEO.
Mircea Iliescu
Sunt pe: