Va vine sau nu sa credeti, pietele financiare sunt bearish de aproape un an!

stock-market3De o vreme incoace, aproape toate stirile din jurul nostru ne prezinta situatia din pietele financiare ca fiind una calma, chiar usor pozitiva. Investitorii par increzatori in viitor, increzatori ca furtuna a trecut. Gripa chinezeasca pare sa fie vindecata sau, in cel mai rau caz, tinuta zdravan sub tratament cu antibiotice. Si totusi…

shcomp-06052016Dupa parerea mea, in acest moment asistam la o ascundere sub pres a gunoiului. Situatia din China este suficient de neclara – ca sa fiu amabil. Deficitul celei de-a doua economii a lumii este in continuare gigantic, foarte multe companii importante din aceasta tara inca sunt la un pas sau chiar si-au declarat insolventa sau falimentul.

Economia SUA isi revine, dar intr-un ritm nemultumitor. Chiar zilele trecute am primit date sub asteptari pentru numarul de locuri de munca noi in SUA, iar sansele sunt minime ca FED sa majoreze dobanda de referinta in viitorul apropiat (urmatoarele luni). Nici in Europa vestile nu sunt bune. Economia Zonei Euro creste, dar nu in ritmul dorit si anticipat de ECB, iar Draghi da semne ca politica QE este pe cale sa devina istorie. Totodata, companiile globale si-au cam ratat tintele de profit pe Q1.

dax-06052016Nu imi place sa fiu eu acela care strica “mojo-ul” pietii, dar privirea de ansamblu mi-a lasat o grimasa pe chip. Desi aparent pe un trend ascendent, indicele DAX se afla, in fapt, pe un trend major descendent. De la maximele de +12.000 pct. din aprilie 2015, evolutia DAX a fost constant in jos, cele doua pull back-uri din ultimul an abia trecand de 11.000 pct. si 10.000 pct. Linia inferioara a canalului descendent ne indica o posibila testare in viitorul apropiat a rezistentei din zona 8500 pct.

n225-06052016In Asia, Nikkei se gaseste pe un trend major descendent, pierzand pana in prezent 25% din valoarea sa din urma cu 1 an. Nici indicele Shanghai Composite nu sta prea bine, valoarea curenta fiind cu 40% mai mica fata de maximele din iunie 2015. In comparatie cu valorile de dupa corectia din august 2015, SHCOMP se situeaza cu 10% mai jos.

In SUA, indicele Dow Jones a avut cea mai buna evolutie dintre toti indicii majori, reusind in ultimele 18 luni o evolutie laterala intre 16.000-18.000 pct. Mai mult ca sigur, orice testare cu succes al rezistentei sau suportului va insemna schimbarea de trend.

djia-06052016Nici la BVB nu prea este loc de fericire. Cu toate ca am evoluat intr-o piata aparent calma, indicele BET nu a reusit din februarie incoace sa metina trendul ascendent din martie, pierzand peste 400 pct. fata de maximul de 6800 pct. Per ansamblu, indicele BET se afla si el pe un trend descendent, incepand din august 2015. Fata de maximele din vara trecuta, BET a pierdut aproape 20%. Practic, in prezent indicele se afla la o distanta de doar 5% fata de minimele din februarie 2016. Aceeasi situatie o gasim si in cazul indicelui BET-XT, acesta evoluand similar cu indicele BET.

Si totusi, daca ne uitam pe evolutia Bursei de Valori Bucuresti, putem vedea ca situatia este mult mai dramatica decat ne-o arata indicii principali. Mai jos aveti o comparatie a cotatiilor din doua sedinte de tranzactionare recente. Puteti vedea – multi emitenti au avut evolutii dramatice, care nu au fost reflectate in evolutia indicilor, ele nefiind cuprinse in componenta acestora.

Imparte aceasta informatie cu prietenii tai:

Aboneaza-te la Newsletter si primesti gratuit E-book-ul Cum sa investesti la Bursa!

* obligatoriu

Dezabonare  |  Actualizare date personale
Mircea Iliescu
Sunt pe:

One thought on “Va vine sau nu sa credeti, pietele financiare sunt bearish de aproape un an!

  1. ATENTIE MARE PENTRU CEI CARE INTRA ACUM LA CUMPARARE PE MAXIME. CA DE EXEPLU ELECTRICA, TRANSGAZ ( CARE AR PUTEA SCADEA SI 15% DIN CAUZA INSPECTORILOR DE LA BRUXELLES ). ACUM SUNTEM CA IN 2008. BURSA INCEPE SA SCADA INCET DAR SIGUR. DEJA TREMURA DIN CAUZA BANCILOR ITALIANE SI ECONOMIEI CHINEI. MOMENTAM NUMAI LICHIDITATEA EXCESIVA TINE PIETELE PE PLUS. NU INVESTITI MAI MULT DE 30% DIN CAPITAL.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

6 + ten =