Cum transforma Boboteaza pe Arhiepiscopia Tomisului in mare poluator

In sfarsit, se termina. Godacii s-au sacrificat pe altarul intesat de oale si farfurii al poporului, cosurile din market au gafait imbuibate de povara cumparaturilor pe care Mosul ni le-a indesat sub bradul de Craciun, iar proaspat sositul 2017 ne-a prins cu burtile si paharele pline, “sa fie bine ca sa nu fie rau”…

Credeati ca am scapat? Salba de “sarbatori crestine” nu se putea termina altfel, decat cu un mesaj inaltator si mobilizator din partea BOR-ului. Si cine ar fi fost mai potrivita de o asemenea demnitate decat Arhiepiscopia Tomisului?

IPS Parintele Teodosie e deja mai celebru decat Michael Jackson dupa aparitiile de senzatie din altarul DNA-ului. Si pentru este loc de mai bine, ce sa gandit IPS-ul? Ce-ar fi sa punem Arhiepiscopia Tomisului pe harta marilor poluatori ai inceputului de an?

Nu va stresati, nici eu nu am facut legatura pana zilele trecute… Stiati cum se intampina Boboteaza la malul marii? Cu 170.000 de peturi de 1 litru pline cu aghiazma! Sigur, isprava a fost initial laudabila, pentru ca a prevenit sfanta imbulzeala la apa sfintita. Rezolvarea problemei a adus cu sine o alta problema, insa: ce se intampla cu cele 170.000 de peturi odata ce au fost golite de credinciosi.

Cel mai probabil, se vor relaxa in natura. Alaturi de celelalte 150.000 de surori din 2016, 130.000 din 2015 si 100.000 din 2014… si tot asa de la facerea lumii noi. Asadar, in curand vom sarbatori primul milion de peturi emise sub atenta conducere a IPS Teodosie!

Si ca sa vezi exemplu de educatie ecologica pana la capat, sa nu credeti ca IPS-ul sta el linistit si pregateste fiecare pet in parte! Nuuu… are ajutoare!!! Conform site-ului basilica.ro – Agentia de stiri a Patriarhiei (wow !!!) -, Preasfintia sa este ajutat de zeci de voluntari care, timp de o saptamana, au lipit la etichete cu Arhiepiscopia Tomisului (sa se stie cine e autorul…) si vor imbutelia apa sfintita.

Asadar, pe langa faptul ca Arhiepiscopia a picat examenul de ecologie, mai strange si adepti intru credinta…

Serios acum, oare inaltele fete bisericesti au pierdut definitiv sensul prezentei lor in viata spirituala si sociala a romanilor? Oare reactiile corecte, de altfel, de blamare a consumerismului care tine captive sarbatorile de iarna nu ar trebui sa se reflecte, in primul rand, in randul mai marilor bisericii? Oare Biserica Ortodoxa Romana nu impartaseste nimic din responsabilitatea sociala pe care toti ar trebui sa o avem?

S-a intrebat vreodata cineva cat s-a platit pentru cele peste 100.000 de peturi achizitionate in fiecare an, cine a primit contractul si, mai ales, cati sarmani ar fi putut sa ajute Biserica din acesti bani?

In loc sa rezolve problema imbulzelii la aghiazma prin aparitia unui mic dezastru ecologic, nu ar fi fost mai bine daca Arhiepiscopia ar fi incercat sa isi educe credinciosii astfel incat sa isi astepte randul la darurile bisericii in ordine si cucernicie? Eventual si cu ceva recipiente ramase de la chiolhanul de Revelion?

In mod amuzant, marketingul Patriarhiei suna cam asa: “Boboteaza vine cu sfintenie si multe bucurii duhovnicesti”!

Pai da, Preasfiintiile voastre, doar ca eu nu prea inteleg: care sunt bucuriile si unde e sfintenia? Sa fie vorba de bucuria aruncarii sutelor de mii de peturi prin care contribuiti la pastrarea intacta a frumusetilor litoralului pentru generatiile viitoare? Sau poate o fi sfintenia traditionalei imbulzeli la apa sfintita? Sa se dea cate una – zic -, sa ajunga la toata lumea…

Imparte aceasta informatie cu prietenii tai:

Aboneaza-te la Newsletter si primesti gratuit E-book-ul Cum sa investesti la Bursa!

* obligatoriu

Dezabonare  |  Actualizare date personale
Mircea Iliescu
Sunt pe:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

15 − 1 =