rezultate financiare, investitii la bursa, piata de capital, investitori de retail, investitori individuali, bursa de valori bucuresti, cum investim la bursa, bvbescu

Pariul meu: 3 actiuni pe care sa mizezi in acest an!


„Mirosirea” actiunilor care vor creste in viitorul apropiat este eternul pariu la Bursa. Nu exista investitor care sa nu pretinda ca a detine retata succesului. Formula ideala, care sa ne arate de fiecare data succesul sau esecul unei actiuni este Sfantul Graal al investitorilor de pretutindeni. Adevarul este insa ca, cel mai adesea, nu putem decat sa speram ca intuitiile noastre vor fi corecte.

Si atunci, ma veti intreba, de ce „3 actiuni pe care sa mizezi in acest an”? Cum pot eu garanta succesul acestora? Raspunsul este simplu: nu pot! Dar, ceea ce pot este sa estimez, folosindu-ma de statistici si de experienta personala, masura in care aceste trei actiuni au potential de crestere in viitorul apropiat.

Desi cei mai multi dintre investitori arata interes crescut pentru datele financiare ale societatilor, personal am ajuns la concluzia ca la Bursa de Valori Bucuresti importanta acestora nu este capitala pentru o detinere pe termen mediu si scurt. Desigur, daca te interesezi de un emitent si observi ca acesta inregistreaza pierderi constante si consistente in fiecare an sau ca are datorii foarte mari comparativ cu cifra de afaceri sau capitalurile propri, evident ca ai face foarte bine sa eviti sa-i cumperi actiunile. Pentru celelalte societati, exista insa o metoda destul de eficienta.

Cele mai multe dintre ele au o evolutie ciclica si respecta anumite tipare. Unele au momente lungi de letargie, urmate de cresteri importante intr-un termen foarte scurt, altele cresc constant pe termen lung, iar altele evolueaza in valuri. Exista actiuni care, chiar si dupa o corectie serioasa, obisnuiesc sa revina la cotatiile anterioare si chiar sa le si depaseasca. Desigur, este greu sa apreciezi cu adevarat care dintre societatile cotate la Bursa de Valori Bucuresti are o situatie cu adevarat sanatoasa, si nu din cauza datelor financiare, ci pentru ca stim cu totii ce inseamna si cum este tratata ideea de management in Romania.

Care sunt insa cele trei actiuni care mie, personal, mi-au atras atentia in ultimul timp? Ei, bine, este vorba despre cele ale unei banci si a doua societati de investitii financiare. SIF-urile sunt societatile de la Bursa in jurul carora s-au format de-a lungul timpului cele mai aprige controverse. Si totusi, ele sunt printre cele mai lichide societati listate la BVB si printre cele mai predictibile.

Doua dintre ele mi-au atras in mod special atentia pentru urmatoarele luni. Preluarea controlului de catre Balteanu asupra SIF Banat Crisana (SIF 1), a suparat multi investitori, mai ales din cauza politicii promovate de acesta, care se bazeaza pe nedistribuirea de dividende catre actionari. SIF-urile si-au obisnuit de-a lungul timpului investitorii cu randamente importante, iar sistarea acestor castiguri a agitat in mod evident spiritele. Aceleasi spirite s-au incins si in urma anuntului facut de SIF Transilvania (SIF 3) in urma cu cateva luni, cand a anuntat ca anul acesta nu va ma distribui dividende in numerar catre actionari ci sub forma de actiuni gratuite, urmand calea majorarii de capital. Decizia a fost urmata de o corectie de peste 30%, care a dus cotatiile actiunii aproape de minimele ultimilor doi ani. Tot calea rasplatirii actionarilor cu actiuni gratuite o urmeaza si Banca Transilvania (TLV), insa in acest caz avem de-a face cu o politica constanta si coerenta, care a dat rezultate excelente pana in momentul de fata.

sif1-5-aniSIF Banat Crisana (SIF 1)
Pentru SIF 1, cresterile si corectiile abrupte sunt un lucru obisnuit. La fel cum sunt si perioadele in care cotatiile acestei actiuni evolueaza in range, in timp ce toate celelalte SIF-uri cresc. Iar in momentul in care investiorii ajung la capatul rabdarii si decid sa vanda, actiunile incep sa creasca accelerat. Corectiile de 20-30% sunt ceva obisnuit pentru acest emitent, la fel ca si revenirile la cotatile initiale, asa cum se poate observa si pe grafic.

La inceputul anului, SIF 1 a trecut printr-o corectie de 20-30%, urmata de o evolutie laterala in zona 1,00 – 1,10 lei. In prezent, cotatiile par sa fi parasit range-ul, atingand 1,14 lei. Asadar, avem toate premizele pentru un inceput de raliu, pana in zona 1,40 lei. Este posibil sa si depaseasca acest pret, dar asta va depinde si de sentimentul burselor din acest an.

sif3-5-aniSIF Transilvania (SIF 3)
In ultimii trei ani, pretul SIF Transilvania a evoluat intre 0,40 si 0,75 lei, am inregistrat 4 momente in care cotatiile s-au apropiat sau au atins minimele si 3 puncte pe maxime. In luna aprilie am inregistrat al patrulea moment pe minime, respectiv in zona 0,46 lei. In interval de o luna, SIF 3 a ajuns la 0,5750 lei, adica cu aproape 25% mai sus. In mod normal, ar trebui sa ne aflam in acest moment intr-un nou raliu catre 0,75 lei. Singura problema este ca dupa data de 16 iunie, actiunile se vor corecta serios, ca urmare a majorarii de capital.

Foarte important va fi, in acest caz, impactul noului pret asupra investitorilor. Daca acestia vor citi printr-un pret mai mic slabiciunea SIF 3, cotatiile vor suferi o noua corectie. In schimb, este posibil ca un pret mai mic sa faca SIF 3 mai atragator si, astfel, sa atraga un val nou de cumparatori care sa considere cotatia ca pe un chilipir. In acest caz, vom avea inca o oportunitate de cumparare, prin tranzactionarea drepturilor de preferinta pentru noile actiuni SIF 3 si care ar putea sa aduca beneficii pe termen scurt. In orice caz, situatia se va lamuri la jumatatea lunii iunie, pana atunci v-as recomanda prudenta in ceea ce priveste includerea SIF 3 in portofoliu.

tlv-5-aniBanca Transilvania (TLV)
Actiunile Bancii Transilvania (TLV) au fost in ultimii ani o mina de aur pentru investitori. In fiecare an, societatea a acordat dividende importante sub forma de actiuni gratuite, capitalul social al companiei a crescut constant, iar banca a ajuns in prezent a treia din Romania ca importanta, dupa BCR si BRD. In plus, in urma cu doi ani, am avut parte de o majorare de capital prin drepturi de preimptiune care s-a dovedit extrem de lucrativa. Personal, am obtinut un castig de aproximativ 25% in doar cateva luni din cumpararea acelor drepturi care mi-au dat ocazia ca apoi sa cumpar actiuni TLV la valoarea nominala.

Din anul 2012 si pana in prezent, actiunile TLV au avut o evolutie constant ascendenta, dublandu-si valoarea pe Bursa, de la 0,90 lei, la 1,90 lei. Pe 30 mai vom aveam data de inregistrare pentru obtinerea de dividende pe anul 2013, dupa care actiunea se va corecta. Noul pret ar putea fi suficient de atragator cat sa se gaseasca noi cumparatori. In plus, avand in vedere managementul coerent si viziunea unitara de pana acum a Bancii Transilvania in ceea ce priveste politica financiara si investitionala, este foarte probabil ca actiunile companiei sa creasca in continuare.

Ca un amanunt interesant, in perioada februarie – aprilie, cand majoritatea actiunilor de la Bursa de Valori Bucuresti au suferit corectii de pana la 30%, actiunile Bancii Transilvania au crescut cu 10%…

Mircea Iliescu
Sunt pe:

One thought on “Pariul meu: 3 actiuni pe care sa mizezi in acest an!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *